Na čo si dať pozor pri zariaďovaní kuchyne?

V mnohých domácnostiach funguje kuchyňa aj ako jedáleň a taktiež zvykne byť prepojená aj s obývacím priestorom. Viacúčelovosť tejto miestnosti je sama o sebe pádnym dôvodom na to, aby ste sa pri jej zariaďovaní vyhli zbytočným chybám.

Zariaďovaniu kuchyne venujte dostatok času. Je to miestnosť udávajúca štýl celej domácnosti, preto sa nenechajte prvoplánovo zlákať akoukoľvek ponukou, ale si vezmite papier a pero a racionálne si s nami prejdite všetky body, ktoré by ste mali prediskutovať ešte predtým ako sa do samotného zariaďovania pustíte.

Blog - Na čo si dať pozor pri zariadovaní kuchyne - Zalakerámia Cementi
  1. Rozvrhnite si priestor. I keď panelákové kuchyne neponúkajú veľa priestoru, rozdeľte si ho na miesto, kde sa bude variť, na úložný priestor a na miesto na sedenie. Pokiaľ sa vám do kuchyne nezmestí jedálenský kút, skúste predĺžiť kuchynskú dosku do tvaru L a doplniť ju stoličkami.
  2. Stavte na kvalitné materiály. Masívna drevená pracovná doska je určite lepšou voľbou ako tie lacné z drevotriesky s povrchovou úpravou. Drez s kvalitnou batériou je síce drahší, no o to trvácnejší a ľahší na údržbu. Pri výbere spotrebičov zohľadnite okrem iných parametrov aj spotrebu elektrickej energie. Nešetrite tam, kde sa to neoplatí, lebo vás to časom dobehne.
  3. Základom je čistota a bezpečnosť. Kuchyňa je miestom, kde pracujeme s potravinami, čistota by teda mala byť na prvom mieste. Obklad z dlaždíc dnes zvykne byť nahrádzaný mozaikou alebo sklom, čo je tiež jednoduché na údržbu v porovnaní s tapetami či omietkou.
  4. Nešetrite na úložnom a odkladacom priestore.Myslite na to, že vedľa drezu potrebujete priestor na krájanie, vedľa sporáka zas na odkladanie hrncov. Preto, aby ste mali prehľad, kde čo máte, je vhodné nepodceniť množstvo úložného priestoru.
  5. Vyberte správne osvetlenie. V kuchyni potrebujeme tri typy osvetlenia a to nad pracovnou plochou, hlavné osvetlenie a doplnkové, ktoré zvýrazňuje kuchynskú linku. Nevkusné neónové osvetlenie dnes nahrádzajú efektné LED pásy s nižšou spotrebou elektrickej energie.
  6. Spoľahlivé odvetrávanie je prioritou. Svoju snahu o kvalitnú kuchyňu je potrebné venovať aj technickému vybaveniu. Správne odvetrávanie a ventilácia sú zárukou, že pachy z varenia sa nerozšíria do obývacích miestností.
  7. Neprežeňte to s nadčasovosťou. Výber kuchyne a jej doplnkov by mal byť nadčasový, no zároveň neutrálny. Nepodľahnite aktuálnym trendom, pretože to, čo sa vám páči dnes, o pár rokov sa už nemusí.
  8. Zaveďte triedenie odpadu. Pokiaľ vo vašej domácnosti neseparujete odpad, je na čase pustiť sa do toho. Nové kuchynské systémy už s touto filozofiou počítajú a vás môže hriať dobrý pocit.
  9. Sporák čo najďalej od chladničky. Mnohí na tento detail zabúdajú a znižujú tým životnosť svojej chladničky. Tá by mala byť umiestnená v najchladnejšej časti miestnosti, ďaleko od zdrojov tepla. Nielen že má väčšiu šancu fungovať dlhšie, ale zároveň má nižšiu spotrebu energie.
  10. Záleží aj na detailoch. Živé kvety kuchyni dodajú sviežosť, no i tie vo váze nevyzerajú zle. Skúste zladiť kuchynskú chňapku s utierkami či obrusom, priestor doplňte napríklad aj fotografiami alebo sklenenými dózami na múku, cukor či cestoviny.
Blog - Na čo si dať pozor pri zariadovaní kuchyne - Petraia

V neposlednom rade by ste sa nemali brániť dobre mieneným radám odborníkov, ktorí sa postarajú o to, aby bol každý kúsok vašej kuchyne kvalitne zariadený a plnohodnotne využitý.

Sledujte nás! Každý týždeň Vám prinášame nové zaujímavosti.

FacebookInstagram